ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Semoga anda mendapat manfaat dari maklumat yang tak seberapa ini. Seperti PELITA KABAD yang memberi sedikit cahaya dalam kesamaran....nak kata terang sangat pun tidak..malap sangat pun tidak...tapi boleh nampaklah.........

Jumaat, 6 Mei 2011

KEPINDING HIJAU





Nama biasa: Kepinding hijau

Nama saintifik: Biprorulus bibax

Daun muda & pucuk yang disap cecair oleh serangga dewasa & nimfa ini akan layu dan kering. Buah yang diserang akan menjadi perang pada bahagian yang terkena hisapan,terdapat ‘gum’ dan gugur. Buah muda mudah gugur.

Kawalan
Kawalan secara kultura

1. Bersihkan kawasan disekeliling ladang, parit dan longkang dari rumpai kerana boleh menjadi perumah kepada perumah kepada perosak dan penyakit.
2.Tanam mengikut jarak tanaman yang disyorkan. Tanaman yang terlalu rapat menyukarkan kerja-kerja pengawalan musuh dan penyakit. Jarak tanaman yang sesuai akan memudahkan pengudaraan dan pengaliran cahaya matahari.
3.Jalankan pemantauan dengan kerap dan teliti terhadap tanaman pada setiap peringkat pertumbuhan.
5.Kutip buah yang diserang, buah yang gugur dan musnahkan dengan membakar bagi memusnahkan sumber perosak.
6.Membungkus buah dapat mengawal serangan perosak.


Kawalan secara kimia

Kawalan secara kimia dengan menggunakan racun serangga yang disyorkan jika serangan melebihi 10% seperti:
Bahan aktif : Bahan aktif : Cypermethrin
Kadar: 0.27 liter/hektar
TDMH : 7 hari
Kelas : III






Foto: Masterjii 2011


































KUTU LONCAT LIMAU











Nama biasa: Kutu loncat limau

Nama saintifik: Diaphorina citri



Diaphorina citri merupakan vektor kepada penyakit "citrus greening" tanaman limau. Psilid menghisap cairan sel tanaman dan mengeluarkan rembesan manisan seterusnya menggalakkan pertumbuhan kulat kulapok hitam.

Air liur vektor mengandungi toksin yang menghalang pertumbuhan pucuk dan menyebabkan daun dan pucuk berkerekot. Kutu menyebarkan bakteria dari pokok yang berpenyakit kepada pokok yang sihat melalui suntikan air liur.Bakteria hidup di dalam tisu pembuluh dan menyekat pengaliran nutrien ke bahagian pokok dan menyebabkan pokok seperti kekurangan nutrien. Daun akan bertukar menjadi kuning, pertumbuhan pokok menjadi lemah dan penghasilan buah yang terjejas.Serangan yang teruk menyebabkan saiz daun dan buah menjadi kecil.
Peringkat awal jangkitan , terdapat tanda kekuningan di antara urat daun seperti pokok kekurangan zink atau ferum. Kekuningan bermula dari satu dahan ( sektorial simptom ) & merebak ke dahan lain.Pertumbuhan pokok terbantut. Terdapat juga bintik-bintik hijau pada daun akibat pengumpulan klorofil yang tidak serata. Klorosis antara urat daun limau mandrin/manis.Daun menjadi kecil melengkung seperti daun inai dan keras.Bentuk buah tidak seimbang bulat.Tompok kuning oren pada buah muda.Buah matang kecil ,keras. Pertumbuhan tunas menjadi rapat & tegak.Tunas & ranting mulai layu & mati serta daun gugur.Ujian PCR perlu dibuat untuk pengesahan.


Kawalan

Kawalan secara kultura

1. Periksa pokok secara rawak dan perhatikan kehadiran Diaphorina citri samada dewasa atau anak(nim) pada pucuk baru dan daun muda
2. Tanda pokok dengan cat jika pokok terdapat simptom CG
3. Pasangkan perangkap pelekat kuning untuk mengesan kehadiran Diaphorina citri (5 perangkap/ha.)Populasi D.citri = 0 ( zero tolerance)
4. Mencatas dahan yang berpenyakit & bakar.
5. Buang pokok perumah famili Rutaceae (eg. Pokok Kari, pk.hiasan kemuning )


Kawalan secara kimia

Kawalan secara kimia hendaklah dilakukan di kawasan serangan atau apabila pokok mengeluarkan banyak pucuk baru. Gunakan racun serangga yang disyorkan seperti:

Perawis aktif: Imidacloprid

Kadar: 0.12 liter/ha

TDMH: 7 hari

Kelas:III

Perawis aktif: Diafenthiuron

Kadar: 1.0 liter/ha

TDMH: 28 hari

Kelas: II




Foto:masterjii 2011






















BINTIK DAUN SIGATOKA

Pengenalan.


Penyakit bintik daun Sigatoka merupakan salah satu penyakit utama tanaman pisang yang disebabkan oleh kulat. Terdapat dua jenis penyakit bintik daun sigatoka iaitu:


1. Penyakit Bintik Daun Sigatoka Hitam (Black Sigatoka).


Penyebab: Mycospaherella fijiensis


2. Penyakit Bintik Daun Sigatoka Kuning (Yellow Sigatoka).


Penyebab: Mycospaherella musicola.


Kulat penyakit sigatoka menghasilkan 2 jenis spora iaitu Sexual ascopora dan asexual conidia dimana sexual ascospora dihasilkan di dalam tisu dan dirembeskan ke udara apabila matang di mana jarak sebaran adalah jauh kerana dibawa oleh angin. Conidia pula dihasilkan diatas permukaan daun dan disebarkan melalui titisan air hujan/embun dan jarak sebaran kulat tidak jauh/di dalam kawasan ladang sahaja.



Sejarah Sigatoka


Sigatoka Hitam pertama kali dikenalpasti pada tahun 1963 di Viti Levu.Fiji manakala nama sigatoka diambil sempena nama sebuah bandar di Viti Levu.Fiji. Sigatoka kuning dikenalpasti di Jawa pada tahun 1992.



Simptom




1.Sigatoka Hitam


Peringkat awal, kelihatan jalur kuning kehijauan atau kuning pucat seperti luka-luka kecil dimana panjangnya antara 1mm-10mm dan lebarnya 0.5mm-1mm selari dengan urat daun. Luka (lesion) akan membesar dan berwarna perang gelap dan pada bahagia tengah, bintik menjadi kering dan berwarna kelabu. Pelepah daun akan menjadi kering dan kelihatan seperti terbakar.










2.Sigatoka Kuning
Tanda awal dapat dilihat pada daun ke 3,4 dari pucuk sebagai bintik memanjang,berwarna kuning pucat/keperangan selari dengan urat daun.pada daun yang lebih tua,bintik berwarna kelabu muda dengan sisi berwarna perang tua dan dikelilingi oleh jalur(halo) kuning.Kumpulan spora akan kelihatan pada bintik kelabu yang kecil terutama pada musim lembab.





Kawalan


Kawalan secara kultura


1.Sanitasi ladang hendaklah dijaga dengan rapi.


2.Cantas dan bakar pelepah yang dijangkiti.


3.Saliran ladang hendaklah dijaga dengan baik.


4.Guna anak benih yang sihat dan bebas penyakit.






Kawalan secara kimia
Kawal dengan menggunakan racun kulat dan patuhi arahan dilabel. Perawis aktif yang disyorkan adalah:

Propiconazole

Kadar: 0.4liter + misible oil

Kelas:III

TDMH:14 hari.

Rujukan:Musa disease fact sheet

Disease of plants.Black Sigatoka.AQIS

PaDIL.



Foto: Masterjii 2011































LALAT BUAH



Nama biasa: Lalat Buah

Nama saintifik: Bactrocera carambolae.


Lalat buah menyerang dengan menyengat buah sebaik sahaja putik buah terbentuk memandangkan buah jambu air mempunyai kulit dan isi yang lembut walaupun pada peringkat putik. Lalat buah bertelur di dalam kulit buah kemudian larva yang menetas akan mengorek dan merosakkan isi buah. Putik dan buah muda gugur awal akibat serangan perosak.



Kitaran hidup lalat buah:

Telur : 1-2 hari

Larva: 8-10 hari

Kepompong : 10 hari.

Dewasa : 5-7 hari.

## Kepompong terbentuk di dalam tanah.





Kawalan:

Kawalan secara kultura

1. Sanitasi ladang hendaklah dijaga dengan rapi.

2. Kutip dan musnahkan buah yang diserang/gugur bagi membunuh telur dan larva dengan menanam 1-2 kaki ke dalam tanah.

3. Bungkus buah pada peringkat putik dengan plastik atau karung kertas. Sembur dengan racun serangga terlebih dahulu sebelum membungkus buah.





Menggunakan perangkap feromon


Kawalan lalat buah dengan menggunakan perangkap feromon methyl eugenol yang dicampur dengan racun serangga seperti cypermethrin. Penggunaan feromon ini adalah bagi memikat dan membunuh lalat buah jantan seterusnya akan mengurangan populasi alat buah dalam jangkamasa panjang.


Kawalan secara kimia

lakukan kawalan secara kimia dengan menggunakan racun serangga yang disyorkan dan patuhi arahan di label.

Perawis aktif yang disyorkan adalah seperti cypermethrin, fenthion.

Lakukan semburan secara bergilir seminggu sekali selepas pembentukan putik buah.



Rujukan: MARDI, SISMARP

Foto: Masterjii 2011