ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Semoga anda mendapat manfaat dari maklumat yang tak seberapa ini. Seperti PELITA KABAD yang memberi sedikit cahaya dalam kesamaran....nak kata terang sangat pun tidak..malap sangat pun tidak...tapi boleh nampaklah.........

Isnin, 4 Julai 2011

KOYA

Nama saintifik: Planococcus citri Risso

Order: Homoptera

Famili: PseudococcidaeKoya ( Planococcus citri) pada buah

Semut hitam dan kerengga merupakan agen pembawa koya ke bahagian buah yang belum diserang.

Serangan koya pada buah akan menggalakkan pertumbuhan kulat kulapuk hitam.Serangan koya adalah lazim bagi tanaman rambutan. Perosak menyerang bahagian buah yang masih hijau dan masak dengan cara menghisap cairan sel buah. Walaupun serangan koya tidak merosakkan bahagian isi tetapi kehadiran perosak yang melekat pada bahagian kulit buah akan menjejaskan nilai kosmetik dan mengurangkan nilai pasaran.

Selain daripada itu, perosak juga mengeluarkan rembesan madu (honey dew) yang menggalakkan pertumbuhan kulapok hitam yang boleh memburukkan lagi keadaan.Kehadiran semut dan kerengga membantu menyebarkan koya ke bahagian buah yang belum diserang.


Kawalan


Kawalan secara kultura adalah digalakkan dengan cara melakukan pemangkasan pokok yang sempurna bagi menggalakkan pengudaran dan pengaliran cahaya ke dalam kanopi pokok. Selain daripada itu, putik buah yang diserang koya hendaklah dikutip dan dimusnahkan bagi mengurangkan populasi perosak.Kawalan secara kimia boleh dilakukan bila perlu dengan menggunakan semburan minyak putih ( white oil ) atau racun serangga dimethoate pada buah. Sila patuhi arahan penggunaan di label . Semut hitam boleh dikawal dengan menyembur racun serangga seperti malathion dan kulapok hitam boleh dikawal dengan menggunakan racun kulat yang mengandungi perawis aktif seperti benomyl.

Masterjii@Agroclinic Ismadi
ULAT MAKAN PUCUK (RAMBUTAN)

Nama saintifik: Adoxophyes privatana Walker

Order: Lepidoptera

Famili: Tortricidae


Tahap serangan ulat pemakan pucuk adalah rendah bagi tanaman rambutan berbanding dengan serangan kumbang belangkas (Hypomeces squamosus). Larva menyerang pucuk muda yang akan menyebabkan daun berlubang. Larva meninggalkan "fras" pada bahagian yang diserang. Pada peringkat untuk menjadi kepompong , larva berlindung dibawah permukaan dua helai daun yang bertangkup atau di dalam gulungan daun. Larva juga menyerang tanaman lain seperti belimbing , longan dan jambu air.


Kawalan


Kawalan secara kultura adalah digalakkan dengan menjaga sanitasi ladang dan melakukan pemangkasan pokok yang sempurna.

Kawalan secara kimia boleh dilakukan bila perlu sahaja dengan menggunakan racun serangga yang mengandungi perawis aktif seperti malathion dengan kadar 7ml/4.5 liter air.Masterjii @ Agroclinic Ismadi
KUMBANG MAKAN DAUN RAMBUTAN

Nama saintifik: Adoretus spp


Order: Coleoptera

Famili: Scarabaeidae

Kumbang dewasa berwarna coklat dan mempunyai bulu-bulu halus pada bahagian badannya. Kumbang dewasa menyerang bahagian daun yang mengakibatkan daun berlubang. Sangat aktif pada waktu malam dan akan bersembunyi di dalam tanah pada waktu siang. Larva hidup di dalam tanah dan memakan akar-akar tumbuhan liar diatas permukaan tanah. tahap serangan adalah rendah bagi pokok tua dan serius jika kumbang menyerang anak pokok/semaian.Kawalan
Kawalan secara kultura adalah disyorkan dengan menjaga sanitasi ladang seperti kawalan rumpai di ladang serta melakukan pemangkasan pokok yang sempurna bagi menggalakkan pengudaraan dan pencahayaan pada pokok.


Kawalan secara kimia boleh dilakukan bila perlu sahaja dengan menggunakan racun serangga seperti deltamethrin dengan kadar 3-5ml/10 liter air.


Masterjii @Agroclinic Ismadi