ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Semoga anda mendapat manfaat dari maklumat yang tak seberapa ini. Seperti PELITA KABAD yang memberi sedikit cahaya dalam kesamaran....nak kata terang sangat pun tidak..malap sangat pun tidak...tapi boleh nampaklah.........

Sabtu, 30 April 2011

PENYAKIT PANAMA/LAYU FUSARIUM

Sejarah
Penyakit Panama/Layu Fusarium disebabkan oleh Kulat Fusarium oxyporium f.sp cubens.Epidermik pertama berlaku di Panama.Amerika Tengah pada awal 1890an dan gelaran ini digunakan buat pertama kalinya di Jamaica pada 1915. Layu fusarium dilaporkan berlaku di India pada 1911, Jawa 1916 dan negara lain di Asia pada 1920an (Stover 1962).
Pada tahun 1992, Penyakit layu fusarium dikesan di Ladang Nam Heng.Johor (Lee et al.1999).

Jangkitan
Kulat juga boleh hidup selama 30 tahun dalam bentuk klamidospora didalam tanah. Pada tahap serangan yang lebih serius, patogen tumbuh keluar dari sistem vaskular kedalam sel parenkima bersebelah seterusnya menghasilkan banyak konidia dan klamidospora dan kembali ketanah apabila pokok mati atau mereput. Kitar ini berulang apabila klamidospora bercambah dan menjangkiti pokok pisang yang baru. (Stover 1972).

Serangan banyak berlaku pada tanaman pisang carvendish dan berangan.

Simptom.
a.Simptom luaran.

1.Penguningan bermula di sepanjang tepi daun dan merebak ke bahagian tengah hingga ke urat daun.2. Penguningan berlaku pada daun tua kemudia ke daun muda.daun yang kuning akan menjadi perang dan patah. Daun tua yang patah akan tergantung seperti skirt. Daun paling muda akan jatuh paling akhir dan ada yang kekal tegak.3. Tompok atau jalur kekuningan pada pangkal pelepah pada daun paling tua.
4. Merekah pada bahagian perdub. Simptom dalaman
Apabila rizom dan pseodostem dibelah, dapat dilihat tisu vaskular yang kemerahan/keperangan.Jangkitan:

Jangkitan berlaku melalui akar sisi yang muncul dari akar matang, juga boleh berlaku melalui akar utama yang tercedera. Patogen menyebabkan penyakit melalui 2 cara iaitu:
a) Mengeluarkan toxin ( toxin asid fusarik dan enzim pektinase)
b) Menyekat saluran air.

Hifa dari spora patogen akan mengkoloni xilem selepas menembusi akar dan apabila saluran xilem ditumbuhi dengan miselium dan spora kulat, spora-spora ini akan bercambah dan menyumbat sistem vaskular dan akan menjejaskan sistem pengangkutan air dan nutrien ke pokok dan akhirnya menyebabkan pokok layu.

Kawalan

Kawalan secara kultura.

1.Sanitasi ladang hendaklah dijaga dengan rapi.
2.Lakukan pemantauan dengan lebih kerap dan rapi bagi memantau status atau simptom awal penyakit di ladang.
3.Musnahkan pokok yang telah dijangkiti penyakit.
4. Gunakan anak pokok yang bebas penyakit.
5. elakkan "surface irrigation"
6. Pastikan saliran ladang yang baik.
7..Lakukan pembajaan dengan sempurna .
8. Jangan biarkan bahagian pokok yang ditebang bertaburan di ladang kerana bahagian yang reput akan menggalakkan pertumbuhan kulat.

Kawalan kimia
Tiada kawalan kimia bagi penyakit panama/layu fusarium.


Rujukan
Leong Wai Ching-Tesis:Kajian awal pengawalan penyakit panama.
Nota dan slide BPTBT
Koleksi foto: Masterjii 2011
Tiada ulasan: