ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Semoga anda mendapat manfaat dari maklumat yang tak seberapa ini. Seperti PELITA KABAD yang memberi sedikit cahaya dalam kesamaran....nak kata terang sangat pun tidak..malap sangat pun tidak...tapi boleh nampaklah.........

Selasa, 10 September 2013

VINCA....TANAMAN HIASAN YANG SENANG DAN MENYENANGKAN


Vinca L atau nama Inggerisnya Periwinkle dikenali dalam masyarakat Malaysia dengan pelbagai panggilan seperti Jalang Kampung, Pokok Bunga Kubur, Kemunting Cina dan sebagainya. Pohon ini tumbuh terbiar tanpa diberi perhatian oleh penanam pokok bunga berbanding dengan pokok hiasan lain.
Vinca tergolong dalam keluarga Apocyaceae terdiri dari berbagai warna  dan corak pada bunganya dan tidak berbau.Pembiakan melalui biji benih dan mempunyai jangka hayat hidup yang agak panjang. Pokok Vinca mudah diurus kerana kurang diserang oleh penyakit dan perosak.
Sejak akhir-akhir ini ramai penanam pokok hiasan telah mula meminati pokok Vinca hasil dari kemunculan spesis Hibrid  seperti "Vinca Mediterranean Series", " Vinca Tropic Series ", " Vinca King Kong Series "yang mengeluarkan kelopak bunga yang besar , rajin berbunga serta mengeluarkan warna yang menarik disamping mengekalkan  sifat pokok yang lasak, tahan panas dan mudah diurus.
Pokok Vinca boleh ditanam di atas tanah sebagi pokok "shrubs", dalam pasu atau digantung 
( Trailing). Menanam pokok Vinca adalah sangat mudah, senang dan menyenangkan. Apa yang perlu adalah ketekunan dan kerajinan serta kreativiti penanam untuk mengolah dan mengadun agar menghasilkan satu persembahan yang menarik.

SELAMAT MENCUBA...ANDA PASTI MENYUKAINYA......SEPERTI SAYA..........

Tiada ulasan: