ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Semoga anda mendapat manfaat dari maklumat yang tak seberapa ini. Seperti PELITA KABAD yang memberi sedikit cahaya dalam kesamaran....nak kata terang sangat pun tidak..malap sangat pun tidak...tapi boleh nampaklah.........

Jumaat, 29 Julai 2011

KEPINDING HIJAU

Nama saintifik: Nezara viridula

Order: Hemiptera

Famili: Pentatomidae


Kepinding dewasa berbentuk perisai, berwarna hijau dan bukan merupakan musuh utama tanaman padi. Selalunya serangan kepinding berkaitan dengan kedudukan sawah yang berhampiran dengan hutan atau kebun sayur di mana terdapat rumpai yang menjadi perumah kepada kepinding hijau.
Kepinding betina bertelur secara kumpulan dan diletakkan dalam beberapa barisan yang selari di atas permukaan bawah daun di mana setiap kumpulan mengandungi 20-130 biji telur. Di peringkat instar pertama, anak-anak kepinding biasanya berkumpulan dan duduk berhampiran kulit telur dan bergerak secara bersendirian untuk mencari makan apabila berubah ke instar seterusnya.
Warna dan corak anak jelmaan berbeza antara peringkat-peringkat insar dan sangat ketara pada peringkat instar ketiga. Pada peringkat instar ke lima, terdapat beberapa bintik putih tersusun dalam satu barisan di bahagian tepi belakang abdomen.

Kerosakan.
Kepinding menghisap cecair buah padi (susu) menyebabkan padi menjadi separuh berisi atau hampa jika populasi dan serangan adalah tinggi.
KAWALAN

Kawalan dengan menggunakan perawis aktif berikut BILA PERLU SAHAJA:

i.Diazinon
Kadar: 0.45lt/ha
TDMH: 21 hari
Kelas:III

ii.Imidacloprid
Kadar: 0.13 lit/ha
TDMH:21 hari
Kelas:III

iii.Alpha-cypermethrin
Kadar:0.15 lt/ha
Kadar: 7 hari
Kelas: II


Masterjii 2011@ Agroclinic Ismadi.
Tiada ulasan: